Debreceni győzelem a WAGO Hungária Kft. által meghirdetett PLC programozói versenyen

2012. április: A pályázat célja egy olyan eszköz fejlesztése volt, amely látványosan demonstrálja a WAGO által gyártott PLC illetve PLC modulok használatát. A cég egy kis teljesítményű Ethernet PLC-t (750-881), egy digitális bemeneti modult (750-430), egy digitális kimeneti modult (750-530) és három léptetőmotor meghajtó modult (750-671) biztosított, illetve 50 eFt-ot az egyéb járulékos alkatrész megvásárlásához. Ezekből az anyagokból kellett a gépet összeállítani.

Az első feladat a megépítendő gép pontos körülírása, illetve megtervezése volt. Mi egy Automata PCB fúró és CNC gépet szerettünk volna készíteni, ezért összeültünk és megterveztük az elkészítendő gépet. A következőre jutottunk:

„Az ötletünk egy olyan gép építése, ami képes egy nyomtatott áramkör (NyÁK, PCB) automatikus kifúrására vagy kimarására, illetve egy olyan 3 irányban pozícionálható CNC gép építése, ami képes a G kódnak megfelelő parancskészlet által dolgozni (marni, fúrni, gravírozni). Továbbá kézzel is vezérelhető lenne két joystick segítségével. Az automata PCB fúrás kétféleképpen történhet: vagy egy PCB tervező programból (Altium, Eagle, LAYOUT) generált „drill-fájl” segítségével, vagy a beépített kamera képe által. A különböző szoftverek által generált parancsfájlokat a PLC dolgozza föl, illetve vezérli az egész rendszert. Fejlesztettünk hozzá egy LabView programot is, ez felel a képfelismerésért, illetve a PLC-vel való kommunikációért, valamint a G kód előállításáért is.

Tehát az 5 alapvető funkció:
• PCB fúrás képfelismeréssel;
• PCB fúrás „drill-fájl” alapján;
• CNC műveletek végrehajtása;
• kézi vezérlés;
• panelkészítés”.

Miután ezzel megvoltunk, megírtuk a pályázatot, amit elfogadtak, és azonnal hozzáfogtunk a gép összeszereléséhez. Mivel mindent magunk csináltuk, a mechanikától kezdve a programon át, elég sok munkánkba került mire az alapváztól (ez volt az egyetlen, ami a munka kezdetén készen volt) eljutottunk a működő géphez. A munka folyamán nagyon sokszor kerültünk vakvágányra, vagy jöttünk rá, hogy az eredeti elképzelés nem jó. A legnagyobb akadály az egyik tengely mozgató mechanikája volt, ugyanis az teljesen működésképtelen volt, de erre csak akkor jöttünk rá mikor már összeszereltük. Már majdnem feladtuk, amikor egy mentőötlettel és egy 2 órás munkával sikerült egy teljesen más módon, de mégis működőképessé varázsolni a szerkezetet. Az utolsó hét volt a legnehezebb, ekkor dolgoztunk a legkeményebben, de a munkánk meghozta a gyümölcsét, mert sikerült teljesen készre és funkcionálisan működőképesre szerelnünk a gépet. Április 16. volt a leadási határidő, ezen a napon került fel a gép a Construma kiállításra, ahol egy hétig volt kiállítva és versenyeztetve a többi csapat gépével. A versenykiírásnak megfelelően a látogatói szavazatok alapján dőlt el, hogy a debreceni csoport legyen a győztes. Ennek duplán örültünk, ugyanis a nyereményünk egy 3-4 napos tanulmányi út a németországi WAGO gyárba, illetve lehetőséget kaptunk arra, hogy az Industrial Automation kiállításon is kiállíthassuk a gépet.

WAGO PLC verseny

Csapatunk tagjai:
– Csire Gábor
– Juhász István
– Kádár Béla
– Kiss Alex
– Végh Attila

Konzulensünk, munkánk szervezője, vezetője Dr. Misák Sándor főiskolai docens volt.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Fizikai Intézet vezetőségének (elsősorban Dr. Cserpák Ferenc adjunktus úrnak), akik további anyagi támogatást nyújtottak a projekt sikeres megvalósulásához.