Debreceni helyezések a XVIII. Országos Irányítástechnikai Programozó Versenyen

2012 április: A verseny célja az irányítástechnika, ezen belül a PLC-programozás oktatási színvonalának emelése, továbbá az oktatók, hallgatók és ipari, kereskedelmi szakemberek kapcsolatának erősítése, a korszerű irányítástechnikai berendezések megismerésének elősegítése; a hallgatók közötti versenyszellem kialakítása és a hallgatói munka elismerése.

A versenynek a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara adott otthont. A háromnapos megmérettetés április 11-én szerdán a regisztrációval és a szállások elfoglalásával kezdődött. Nem volt minden zökkenőmentes, ugyanis a csapatok nagyon különböző szállásokat kaptak, mind minőségben mind a verseny helyszínétől való távolságban. A megnyitó után már jött is az elméleti forduló. A csapatok azonos kérdéseket kaptak, szám szerint 10-et, melyek főleg PLC-vel és digitális technikával voltak kapcsolatosak. Az elméleti forduló után következett az első technológia szemrevételezése, a házi feladat zsűrizése és az I/O tesztek. Az első technológiát (amire a második napon kellett az irányító programot megírni) az EVOPRO biztosította.

PLC verseny

A házi feladatot a pécsi csapatnak sikerült a legjobban megoldania, a két Fizika Intézetes csoport csak egy megoldással próbálkozott, de az sajnos egy apró hiba miatt el sem indult. A második napon először a technológia és a programozói feladat ismertetése történt meg, majd utána következett a 4 órás programozói verseny. A technológia egy megmunkáló állomás volt, ahol két futószalag mellett voltak fúró és marógépek, illetve köztük egy robotkar, ami a megmunkált darabokat a megfelelő helyre pakolta. 3 munkadarabot különböztettünk meg, mindegyiket máshova kellett lerakni, illetve máshogy kellett megmunkálni. A munkadarabokat munkahengerek, futószalagok és a robotkar továbbította. Az számított 100%-os megoldásnak, ha a hibakezelés illetve torlódáskezelés is hiba nélkül működött.

A zsűrizést követően kiderült, hogy egyik csapatnak sem sikerült teljesen tökéletes megoldást készítenie, nagyon sok 0 pontos megoldás is született, a legjobb csapat is csak 85%-os megoldást tudhatott a magáénak. Ezután ismét technológia megtekintése, illetve I/O teszt következett. A második technológiát egy hiba miatt működés közben nem láthattuk.

A harmadik és egyben utolsó napon a technológia még mindig hibás volt, ezért a programot csak a leírás alapján készíthettük, verseny közben sem volt lehetőség tesztelni. A második technológia egy fésűs feliratkirakó rendszer volt, ahol meg volt adva a betűk sorszáma, majd az alapján kellett a megfelelő feliratot kirakni. Még a próba lehetősége nélkül is megmondható, hogy ez a technológia volt a könnyebb.

A verseny végeztével a csapatok sajnos hiába várták a második technológiai megoldások zsűrizésére, ugyanis a technológiát még ekkorra sem sikerült megjavítani, ezért a második napi teljesítményt nem tudták értékelni. A zsűri így csak az elméleti kérdések és az első napi technológiára kapott pontok alapján hozta meg a döntését, így az elméleti feladatok sokkal súlyosabban számítottak a döntéshozatalnál. A helyezettek:

I. hely: Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar
II. hely: Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar
III. hely: Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar

A jó helyezések mellé díjak is jártak, melyek az egyetemek tulajdonát képzik. A 3. helyezett debreceni csoport egy Phoenix Contact softPLC-vel felszerelt érintőkijelzőt, a 6. helyezett pedig egy programozható ultrahangos folyadékszint érzékelőt nyert az egyetemnek.

A 3. helyezett csoport tagjai:
– Csire Gábor
– Kiss Alex
– Végh Attila csapatkapitány

A 6. helyezett csoport tagjai:
– Bodnár Bence csapatkapitány
– Juhász István
– Kádár Béla

Felkészítő tanárunk Dr. Misák Sándor, főiskolai docens volt.